Пазарът на виртуализирани сървъри расте стремително

Продажбите на нови виртуализирани сървъри в региона CEMA (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка) са нараснали със 70,3% през второто тримесечие на годината, спрямо същия период на 2009, съобщи IDC.

12.6% от всички нови доставки в региона, или 16,867 броя физически сървъри, са били виртуализирани, което е ръст от 3,1% на годишна база, сочи проучването.

В същото време продажбите на 26,843 виртуализирани софтуерни лиценза са генерирали приходи в размер на $39.35 милиона – това е 38.1% ръст спрямо второто тримесечие на миналата година, сочат данните от IDC Server Virtualization Tracker.

ИТ администраторите в региона усвояват много бързо технологиите и се възползват от предимствата на безплатно достъпни хипервайзори, които предлагат отлична прозводителност при минимални ограничения спрямо платените версии – идеално решение за малки и средни предприятия, коментира Мохамед Хефни, анализатор в областта на системите и инфраструктурните решения в IDC CEMA.

Виртуализацията адресира също въпроси, свързани с управлението на риска и гаранциите за непрекъсваемост на бизнеса с нулево средно време между откази в корпоративния сектор, допълва анализаторът.

Лидер по продажби на физически виртуализирани сървъри на пазара в CEMA е Hewlett-Packard, следван от IBM и Dell. Трите компании заедно държат 79% от пазара в региона.

По отношение на лицензите за x86 виртуализация, начело продължава да бъде VMware, следвана от Microsoft, сочи анализът на IDC.

IDC Server Virtualization Tracker е инструмент, който анализира сървърния пазар в EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) на тримесечна база. Тракерът включва продажбите на виртуализирани лицензи, нови продажби на виртуализирани сървъри, приходи от виртуализирани съръри и софтуер. Данните са разделени по регион, тип на процесора, доставчик, форм фактор, виртуализационна платформа и други показатели.

Коментар