HP открива нови 2000 работни места у нас

HP ще разкрие 2000 нови работни места у нас през следващите две години в областта на информационните услуги, тест инженеринг, аутсорсинг на бизнес процеси и др., стана ясно днес.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес меморандум за разбирателство с „Хюлет Пакард Глоубъл деливъри България сентър” ЕООД. Подпис под документа сложи и министърът на финансите Симеон Дянков. От страна на HP документът подписа генералният директор на компанията за България Ираван Хира.

На събитието присъстваха също Жерар Бросар, вицепрезидент „Стратегия и развитие” в НР за целия свят, и Саша Безуханова, директор „Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа.

„Над 300 българи се завърнаха от чужбина, защото условията на работа, които предлага тук компанията Hewlett-Packard, са по-добри. Живеем в държава със стабилна данъчна и фискална политика, затова най-големите фирми в света идват да инвестират и да създават работни места”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Меморандумът отразява точно начина, по който искаме да виждаме българската икономика – с висока добавена стойност, висококвалифицирани работни места, създаване на мултипликативен ефект за цялата икономика и един перфектен микс от средства за използването на оперативните програми”, коментира министър Трайков.

МИЕТ работи активно по параметрите на този меморандум през последните шест месеца, като привлече в проекта и ресурс от други ведомства, вкл. Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие.

HP ще разшири стратегическия си център в България, който ще включва откриване на операции с комплексни възможности – техническа поддръжка, бек-офис, продажби и др. Чрез този проект компанията ще предоставя информационни услуги, аутсорсинг на бизнес процеси и транзакции, предназначени за мрежата на HP в Европа, Близкия изток и Африка, както и за клиенти от цял свят.

Според клаузите на документа, правителството може да използва съществуващите възможности за покриване на минимална работна заплата и осигурителни вноски на новонаетите лица. Проектът може да бъде подкрепен финансово и на база на Закона за насърчаване на инвестициите, след като той бъде сертифициран от държавата. Така високотехнологичните услуги могат да бъдат насърчавани при размер на инвестицията от над 2 млн. лв.

България е избрана за място, на което да се осъществи този инвестиционен проект, след много сериозна селекция сред 30 държави в целия свят, поясни премиерът.

Коментар