Дойче Телеком пуска първа LTE мрежа в Германия

Германският оператор Дойче Телеком обяви, че ще пусне първата в страната LTE мрежа. За доставчик на оборудването и софтуера е избрана компанията Nokia Siemens Networks.

Дойче Телеком планира да осигури достъп до LTE в цялата страна до края на 2010 година. Важна част от проекта е предоставянето на услуги за мобилен широколентов достъп за жителите не селските райони, където в момента липсва бърз интернет.

Мрежата ще работи в честотния диапазон 800 MHz. По-рано тези честоти се използваха за излъчване на аналогова телевизия.

Все повече оператори кандидатстват за лицензи за технологията от четвърто поколение LTE. Очаква се към края на настоящата година 20 нови компании да навлязат на този пазар, прогнозира неотдавна ABI Research.

През 2011 година операторите ще вложат около 3,3 милиарда долара за изграждане на базови LTE станции. Очаква се с тези средства да бъдат купени 142 000 станции.  Към 2014 г. броят на абонатите на 4G мрежи ще достигне 150 милиона, твърдят анализаторите.

Новата технология дава възможност на операторите да предлагат услуги чрез една опростена мрежа с увеличен капацитет, по-опростено и по-ефективно използване.

Коментар