30 хиляди от МВР могат да работят с Шенгенската ИС

30 хиляди служители от различни звена и структури в системата на МВР са обучени да работят с Шенгенската информационна система (ШИС). В нея са направени 33 милиона записи за издирвани и изчезнали лица, хора, които не трябва да бъдат допускани в Шенгенското пространство, издирвани и откраднати автомобили, изгубени и фалшиви документи и оръжие.

До 3 минути след въвеждане на информацията по електронен път, тя достига  до всички крайни потребители в рамките на Шенгенското пространство, съобщи МВР.

Националното бюро СИРЕНЕ, което е едно от последните изисквания за приемането ни в Шенгенската зона, бе официално открито по-рано тази седмица. От 5 ноември т.г. ще стартира реалното функциониране и експлоатация на системите, свързани със СИРЕНЕ.

Бюрата СИРЕНЕ предоставят допълнителна информация, свързана със сигналите в ШИС и съгласуват предвидените за изпълнение мерки. СИРЕНЕ обменят и други данни от значение за полицейското и съдебното сътрудничество и координират трансгранични операции в изпълнение на поетите от България международни ангажименти.

Последната мисия по оценка на готовността на България за присъединяване към Шенгенската зона ще се проведе в началото на декември и е свързана с ШИС и СИРЕНЕ.

Коментар