Интернет рейтингова система ще сравнява ВУЗ-овете

Базирана в интернет рейтингова система ще подпомага бъдещите кандидат-студенти при избора на висше училище. Тя ще съдържа подробна информация за акредитираните висши училища в България и ще позволява те да бъдат сравнявани по професионални направления според различни критерии, съобщи през седмицата Министерството на образованието, младежта и науката.

Очаква се системата да бъде окончателно готова и достъпна за ползване в началото на месец ноември, когато ще бъде направено и официалното й представяне.

По данни от социологически проучвания, проведени в периода април-юни 2010 година от агенция МБМД, между 57 и 82 процента от анкетираните граждани, студенти, завършили, преподаватели и работодатели смятат за необходимо създаването на рейтингова система на висшите училища в България.

Над 2/3 от анкетираните са на мнение, че съществуващата в момента информация за висшите училища в страната не е достатъчна. Според тях, най-голям дефицит на информация има по отношение на данните за реализацията след завършване, както и за различните предлагани специалности.

Подготвяната рейтингова система ще съдейства за преодоляване на тези информационни дефицити и ще улесни бъдещите кандидат-студенти в избора на висше училище.

През настоящата учебна година над 65 000 ученици се очаква да завършат средното си образование в България и да решат дали и къде да продължат своето обучение. Подготвяната рейтингова системата, която ще функционира и на английски език, ще може да бъде използвана както от тях, така и от чуждестранни младежи, проявяващи интерес към обучение в българските висши училища.

В България функционират 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Рейтинговата система ще позволява изработване на отделни класации на висшите училища по всяко едно от съществуващите професионални направления на базата на предварително селектирани показатели.

Наред с това за първи път системата ще даде възможност на всеки отделен потребител да изработва и собствени класации в зависимост от индивидуалните си потребности и интереси.

Създаването на “Рейтингова система на висшите училища в България” е проект на дирекция “Висше образование” на МОМН, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Изпълнители на основните дейности са експерти към МОМН и консорциум, в който участват Институт “Отворено общество” – София, социологическа агенция МБМД и Сирма Груп. Използваната методология се основава на анализ на международния опит в разработване на подобни класации, на проведени маркетингови проучвания и на събрани статистически данни за дейността на висшите училища в България.

Основните характеристики на подготвяната рейтинговата система бяха обсъдени през седмицата на работна среща с членове на Съвета по наблюдение и Публично-частния орган на проекта, сред които има представители на МОМН, висшите училища и бизнеса.

Същевременно вчера стана ясно, че 40 млн. лева допълнително ще се отделят в бюджета за образование догодина. Парите ще бъдат поделени поравно между средното и висшето образование.

Студентите са повече отпреди пет-шест години, а средствата са едни и същи, заяви министър Сергей Игнатов в предаването “Сеизмограф” по bTV . Така е паднал размерът на издръжката за един студент. Сега тя е 632 лева, а с допълнителните пари ще се доближи до равнището от 2009 година.

Вече са разписани обещаните 4,6 млн. лева за стипендии до края на годината. Освен това от ноември започва втора фаза от програмата за европейски стипендии, по която са планирани 46 млн. лева.

Коментари по темата: „Интернет рейтингова система ще сравнява ВУЗ-овете”

добавете коментар...

  1. Илиев

    Разрешете равен достъп до академичното образование в страната и конвертируеми дипломи наравно с европейските!

Коментар