Amazon предлага безплатна „клауд” услуга

Доставчикът Amazon Web Services (AWS) обяви, че ще пусне безплатна облачна услуга за разработчици и бизнес клиенти. Компанията планира да разшири влиянието си на IaaS (инфраструктура като услуга) пазара, предлагайки услуги по модела „тествай преди да купиш”.

От началото на ноември новите клиенти на AWS ще могат да ползват безплатно за 1 година Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), с достъп до Amazon Simple Storage Service (S3), Amazon Elastic Block Storage (EBS), Amazon Elastic Load Balancing и трансфер на данни.

Разработчиците биха могли да експериментират с облачните услуги на AWS, за да натрупат опит и да разширят знанията си в областта, отбелязват от компанията. Всеки – от студент до разработчик от компания в списъка Fortune 500 – може да пусне облачно приложение при нулеви разходи и с възможност за незабавно мащабиране, за да отговори на растежа на бизнеса си, казват от AWS.

Безплатната услуга идва с разбираеми ограничения. Тя включва 750 часа месечно използване на EC2 и Elastic Load Balancer, обезпечени със сторидж от 10GB за EBS и 5GB за S3. Трафикът е ограничен до 30 GB (общо входящ и изходящ) за интернет трансфер на данни и до 100,000 заявки.

Когато тези параметри бъдат превишени, безплатната услуга автоматично ще ескалира до услуга от типа „плати за използване”. Компанията все още не е уточнила дали безплатното й предложение ще бъде с глобален обхват или само за територията на САЩ.

Коментар