Две години до излизане на Windows 8

Остават най-малко две години до излизане на следващата операционна система Windows 8, става ясно от съобщение в холандския блог на Microsoft. Представители на компанията в САЩ обаче са отказали да коментират новината пред CNET News.

Миналата година от сървърния отдел на Microsoft обявиха, че новата версия на Windows Server е планирана да излезе през 2012 г. Обикновено сървърните версии изостават от десктоп вариантите на Windows, сочи досегашната практика на Microsoft.

През юни в интернет „изтече” презентация на Windows 8, от която стана ясно, че системата съдържа магазин за приложения, подобен на тези от Apple и други доставчици на мобилни устройства. Миналата седмица пък Apple обяви, че ще пусне магазин за Mac приложения в рамките на следващите три месеца.

Очаква се Windows 8 да се зарежда по-бързо, както и да се събужда по-бързо от спящ режим. В презентацията от юни се говори също за подобрена ефективност в управлението на консумацията на енергия.

Ако неофициалните информации за пускане на Windows 8 се окажат верни, то периодът между две версии на най-популярната операционна система ще бъде 3 години.

Windows 7 беше пусната през октомври 2009 г. – две години и половина след пускането на Vista. Стив Балмър, CEO-то на Microsoft, обеща, че след многократните отлагания на Vista, в бъдеще компанията никога вече няма да забавя пускането на нова версия.

Коментар