Как да свържем PC-то към HDMI телевизор

Има много начини да гледате любимите си филми и телевизионни програми на компютъра, през високоскоростна интернет връзка. За повечето хора обаче изживяването в домашния офис не е същото като в хола с големия  телевизор. За да се насладите напълно на филмите и ТВ предаванията от интернет, можете да свържете вашия компютър към HDMI телевизор. Ето как:

1. Изключете компютъра и го завъртете така, че да виждате задния панел, където обикновено са разположени множество портове. Проследете кабела, който идва от монитора и се свързва към видеокартата в РС-то през 15-пинов VGA порт или 29-пинов DVI. Ако сте късметлия, до него може да откриете втори порт DVI или VGA. По-новите машини имат HDMI порт на видеокартата.

2. Изберете връзката за вашия видео порт. Ако компютърът ви има HDMI порт, просто свържете един HDMI кабел с подходяща дължина между компютъра и телевизора. В противен случай, трябва да вземете няколко решения:

– Ако компютърът ви има само един видео изход, който ще се ползва не единствено за телевизора, тогава ще трябва инвестирате в нова видеокарта. Купуте карта с DVI или HDMI изход и я инсталирайте в компютъра, като следвате инструкциите в ръководството за потребителя.

– Ако възнамерявате да използвате VGA изхода на едно- или двупортова карта за захранване със сигнал на HDMI дисплей, тогава ще ви е необходимо специално устройство, което конвертира от единия към другия видео формат. Цената на подобно устройство обаче е колкото на нова видеокарта от входно ниво, която ще е по-лесна за използване с телевизор. В този случай по-мъдрото решение е да си купите видео карта с DVI или HDMI порт.

– Ако изберете DVI изходен порт за връзка с телевизора, ще ви е необходим кабел DVI-към-HDMI, който конвертира видеосигнала от компютъра в HDMI сигнал за телевизора.

3. Свържете HDMI кабела от телевизора към компютъра. Инсталирайте, ако е необходимо, правилният адаптер или конвертор за вашия компютър. Ако нямате HDMI изход от компютъра, ще ви е необходима връзка между изхода на звуковата карта на компютъра към HDMI видео кабел или адаптер, тъй като HDMI пренася и двата сигнала – видео и аудио.

4. Включете компютъра и конфигурирайте новия дисплей, като изберете “Control Panel” от менюто “Start”. Кликнете два пъти на иконата “Display” и след това на “Settings”. Ръководството на вашия HDMI телевизор съдържа информация за поддържаните резолюции, заедно с честотите на опресняване. Конфигурирайте резолюцията в “Settings” и кликнете на бутона “Advanced”, за да зададете честотата на опресняване.

Ако използвате HDMI телевизора като втори монитор, ще трябва също да конфигурирате как се използва той в Windows, според инструкциите за видеокартата. Повечето карти предлагат режим “Clone” или “Mirror”, при който и двата дисплея показват едно и също съдържание. Алтернативата е режимът “Extended Desktop”, при който всеки дисплей работи самостоятелно.

5. Рестартирайте компютъра, за да бъдат възприети промените в настройките, ако това е необходимо. И така, отпуснете се на дивана и се наслаждавайте пълноценно с любимите филми на големия HDMI телевизор.

Коментари по темата: „Как да свържем PC-то към HDMI телевизор”

добавете коментар...

  1. божидар

    Някой може ли да ми каже как мога да отстраня следния проблем. На телевизора нямя картина и ми изписва че не се подържа разделителна способност на edmi 3 а не ми дава да отида на edmi 1, понеже е затъмнено. Телевизора е самсунг.

  2. г

    малко по на българиски обясни

  3. Божидар

    При мен има картина, но няма звук, като дам да се използва звука от тв не изкарва звук…

  4. Echo

    По принцип конфигурацията става по един и същ начин.
    1. Десен клик на десктопа
    2. *XP* Properties // *7* Personalize (не съм сигурен за 7-цата че беше точно това, но е нещо подобно *3-тото отдолу нагоре*)
    3. (само за XP) избирате таб-а Settings.
    И има най-разни опции/настройки който може да използвате : ]

  5. asd

    Направих всичко и нямам картина къде може да е проблема ???

  6. To6u

    щото плюещите виндовса са велики и се оправят сами. няма нужда да им се казва кое как и защо.

  7. Go6u

    Ама що не сте казали как става под различна операционна система от Windows? Какво правим като нямаме всемогъщия Start бутон? Ама по ми е интересно това:
    Ако нямате HDMI изход от компютъра, ще ви е необходима връзка между изхода на звуковата карта на компютъра към HDMI видео кабел
    Моля ви обяснете ако може и с схема как кое къде да вържем, че да стане.

Коментар