БАИТ изготви харта за държавните търгове

На последното си общо събрание Българската асоциация по информационни технологии прие харта за “недопускане на конкурси, възлагани с държавни средства, които ограничават свободната конкуренция и създават условия за корупция”.
Документът е част от мерките за създаване на прозрачност при провеждане на публични конкурси, посочват от БАИТ. Последните месеци темата беше изключително проблемна за бранша и асоциацията остро поставяше на обсъждане въпроса за корупционните практики, които се пораждат във връзка с нея.
Настоящата харта има за цел да опише принципите, които членовете на БАИТ ще отстояват за постигане на честни и пазарно ориентирани публични конкурси с държавни средства.
БАИТ е против конкурсите да съдържат дискриминационни условия за участие на български фирми. Типични, но не единствени такива, са например: кандидатите да имат подобни проекти в други страни извън България, да притежават сертификати, които не се срещат в България, да се изисква наличие на квалификации, които не кореспондират с предмета на поръчката и т.н.
Хартата също така визира и случаите на конкурси от национално значение, при които заданията не са резултат от обществено или представително браншово обсъждане.
Друг проблем, според асоциацията, е неучастието на експерти от представителна браншова организация при оценка на предложенията и контрола по изпълнение на проектите.
Нередно е и възложителят да допуска участието само на един кандидат в конкурса, както и да се задават нереално високи за предмета на търга квалификационни условия, ограничаваща участието на потенциални изпълнители, например необходим оборот повече от 2 пъти обема на търга.
Хартата поставя на дневен ред и проблеми като нееднозначно дефиниран предмет на поръчката, ненужно многократно завишени техническите параметри, общи конкурси за хардуер и приложен софтуер, в които хардуерът изпреварва разработката на софтуера.

В документа са залегнали и случаите, когато методиката за оценка не е конкретна и ясна и борави с времена, предложени от различните участници. Проблем, според БАИТ, са също прекалено високите цени на тръжни досиета и гаранциите за участи

Коментар