В ЕМЕА растат разходите за ИТ инфраструктура

Фирмите в региона на ЕМЕА показват умерено, но постоянно нарастване на разходите за информационни технологии от началото на 2010 г., показва проучване на Intel, озаглавено “IT Spending Snapshot” (“Снимка на ИТ разходите”). Повече от половината от изследваните компании (52%) през второто тримесечие на тази година са увеличили разходите за ИТ в сравнение с първото тримесечие, като у 23% от фирмите ИТ бюджетът е нараснал с над 10%. Само 15% от анкетираните фирми са намалили ИТ разходите.

Подобна тенденция се отбелязва в сегмента на сървърите и персоналните компютри: повече от половината от организациите (55%) през Q2″2010 са повишили разходите за сървъри, а 45% – за компютри.
Резултатите от проучването сред 100 най-големи клиенти на Intel в ЕМЕА са довели до заключението, че инвестициите в “облака” са ключов фактор за развитието на ИТ разходите: 24% от фирмите са започнали да използват "облачни" платформи или ги въвеждат в момента, 34% планират да започнат това от средата на следващата година.
Сред тенденциите се откроява и това, че компаниите проявяват силен интерес към преминаване към Microsoft Windows 7. Половината от анкетираните компании (51%) планират да въведат нова версия на операционната система до края на 2010 г., а 34% – до средата на следващата година.

Коментар