Режисьори винят интернет за кризата в киното

Киното в момента е в състояние на криза, принудила режисьорите да се борят за създаването на всеки свой филм, а някои – да се борят за оцеляване.

Главният виновник за това е злодеят интернет, който “изяжда” традиционната публика и превръща правенето на филми в изключително тежко начинание за режисьорите, смята заяви ирландският режисьор Нийл Джордан, член на журито на Международния филмов фестивал в Токио.

“Има истинска криза в правенето на филми в момента и това е видно за мен от факта, че всеки режисьор, когото познавам, е безработен. Или почти всеки, – казва Джордан, който е председател на журито, пред Ройтерс. – Мисля, че кризата в киното се дължи на интернет, подобно на всяка друга индустрия – музиката, издателската дейност. Интернет абсолютно променя на навиците на хората и всичко е в състояние на преобръщане”.

По ирония на съдбата фестивалът бе открит в събота с прожекция на филма “Социалната мрежа” – филм за създаването на социалната медия Facebook.

Джордан казва, че макар да е сигурен, че киното ще се съживи, в момента е изключително трудно за добрите филми да пробият отвъд пределите на фестивалите и да достигнат до голяма аудитория.

“Мисля, че е много важно филмите да не остават в “гетото” на фестивалите. Фестивалите са изключително важни, защото те са една от малкото възможности за представяне на сериозни филми, но също така е важно филмите да прескочат отвъд “оградата” на фестивала и да намерят публика по целия свят.”

Коментар