Земеделци пестят вода чрез уеб-приложение

Представителството на Pepsi Co в Обединеното кралство и Ирландия, известно с произвеждания там чипс, обяви, че ще въведе в употреба глобална уеб-базирана система за управление на растителните култури. Целта на фирмата е да помогне на местните фермери да намалят използването на водата и да редуцират емисиите на въглероден двуокис.

Компанията, която е подразделение на PepsiCo Inc, си е поставила за цел намаляване на водата и емисиите на парникови газове от селското стопанство. Поставената мярка предвижда намаляване с 50 на сто през следващите 5 години.

Тестовете на приложението “i-crop”, уеб-базирана система за управление на посевните култури, разработена съвместно с университета в Кеймбридж, се провеждат в момента в 22 ферми във Великобритания. Очаква се технологията да бъде въведена в Европа през 2011 г. и след това в Съединените щати. Компанията се надява да я пренесе и в Индия, Китай, Мексико и Австралия от 2012 година.

“i-crop” има потенциал да направи революция в стопанството ни, което дава възможност нашите земеделски производители да пестят разходи и вода, като в същото време повишават добивите си,” казва Ричард Еванс, президент на PepsiCo за Обединеното кралство и Ирландия.

В този регион PepsiCo е най-големият купувач на картофи, както и на овес и ябълки. Компанията провежда също проучвания на нисковъглеродни торове и планира да замени 75% от сегашния състав картофени сортове с нов сорт, който ще подобри значително добивите на земеделските производители.

Коментар