Една от всеки 5 ШЛ линии идва заедно с VoIP

Гласът по IP става все по-важен за доставчиците на услуги и постигането на значително проникване на пазара, според най-новите данни на анализаторите от Point Topic.

“Над 22% от потребителските широколентови линии вече идват в комплект с услуги по пренос на глас през IP. Надхвърляйки 100 млн. абонамента в края на 2009 г., VoIP продължава да расте и още 12 милиона нови потребители започнаха да ползват услугата през първата половина на 2010 г.,” казва Джон Боснел, старши анализатор в Point Topic.

Има някои пазари в момента, където е много трудно и обикновено нерентабилно човек да се абонира за широколентов достъп без VoIP услуга. Такъв е примерът с Франция. “Налице е ожесточена конкуренция във Франция и доставчици като Free, които да предлагат само пакетни услуги с включена VoIP услуга, са помогнали да се промени възприятието на потребителите по отношение на очакванията за ниска цена и добавени услуги от местните доставчици на интернет, така че VoIP е сравнително лесно и икономически ефективно решение”, казва Боснел.

Тази тенденция е довела дотам, че над 70% от френските домакинства вече имат VoIP услуга на разположение в дома си. Насищането вече е доста силен фактор на местния пазар.

Други пазари все още не са така наситени и предлагат място за развитие. Такъв е случаят с Китай, най-големия широколентов пазар, където само един от 20 широколентови абонати има VoIP включен в пакета.

Коментар