Нова инициатива дава тласък на облака

Нова клауд инициатива на Intel ще направи интернет изчисленията, базирани на облака, по-съвместими, сигурни и лесни. По време на форума „CERN Globe for Science and Innovation” компанията обяви своята визия “Cloud 2015”, която включва три основни елемента:

– свят на съвместими „федеративни” облаци;

– „автоматизирано” движение на софтуерни приложения и ресурси;

– облаци, приложими за компютри и различни устройства, които „познават” клиентите и знаят какви процеси на обработка трябва да се случат в облака или на лаптопа, смартфона или друго устройство.

Над 70 водещи международни бизнес организации се обединяват от Intel в „Open Data Center Alliance”, който ще създаде „пътна карта” за стимулиране на съвместимостта, гъвкавостта и индустриалните стандарти за центровете за данни в облака и тези от следващо поколение.

Алиансът ще инвестира в ИТ по над $50 милиарда годишно. 20 от водещите в света хардуерни и софтуерни производители, определени като Intel Cloud Builders, ще отделят ресурси, за да стимулират иновациите и да улеснят въвеждането, употребата и споделянето на облаци.

Процесорите Intel Xeon вече са включени във всеки девет от 10 сървъра и предлагат характеристики като „умна” енергийна ефективност, виртуализация и други, които са насочени към изчисления в облака, подчертаха от Intel.

Коментар