Китай става суперкомпютърен лидер

Китай създаде суперкомпютър, който претендира да е най-бързият в света. В основата на “Tianhe-1A” са графични чипове на Nvidia. Компанията твърди, че новият суперкомпютър постига производителност от 2.507 петафлопа, побеждавайки досегашния рекордьор, разположен в Националната лаборатория Оук Ридж, щата Тенеси.

Tianhe-1A ще се използва от Националния университет по отбранителни технологии (NUDT) на Китай

Chinese Tianhe-1A използва 7,168 GPU процесора Nvidia Tesla M2050 и 14,336 CPU-та Intel Xeon, съобщи CNET News. Новата машина побеждава и друг Nvidia суперкомпютър в Китай – модела Nebulae, който достига производителност 1.271 петафлопа.

Резултатите и на двете машини се базират на широко разпространения бенчмарк Linpack. В момента Nebulae е номер две в света, според авторитетната класация Топ500 за юни. Официално, все още най-бърз е суперкомпютърът в Оук Ридж, който достига 1.75 петафлопа.

Освен с изключителна производителност, Tianhe-1A впечатлява и с енергийните си показатели. Машината консумира само 4.04 мегавата, което е три пъти по-малко от системите, базирани само на CPU, подчертава Nvidia.

GPU процесорите от висок клас включват стотици ядра и са способни да ускорят някои типове изчислителни задачи по-ефективно, отколкото правят това CPU системите.

Tianhe-1A ще се използва от Националния университет по отбранителни технологии (NUDT) на Китай. Физически, машината е разположена в Националния суперкомпютърен център в Тянджин.

Китай систематично увеличава суперкомпютърната си мощ. Нейни са 24 от машините в Топ500, което й отрежда четвърто място след САЩ, Великобритания и Франция. По изчислителна мощ, Китай вече е втори в света след САЩ.

Коментар