Дигитализират киното Mtel IMAX

Mtel IMAX в София е сред първите кина от веригата IMAX в Европа, които ще бъдат дигитализирани. Технологичният ъпгрейд е част от ново генерално споразумение между Cinema City International и IMAX Corp.

Киното ще затвори за подмяна на апаратурата на 2 ноември. Първите прожекции от новата IMAX система ще бъдат на „Хари Потър и даровете на смъртта” на 19 ноември. В резултат на модернизацията, занапред ще излизат много повече холивудски заглавия.

„Имаше хора, които поставиха под въпрос бъдещето на IMAX в ерата на дигиталната революция – но резултатите ни с разпродадени IMAX прожекции за „Аватар”, „Алиса в страната на чудесата” и други филми, които генерираха много по-висок доход от нe-IMAX екран, доказаха, че IMAX ще си остане  върховното кинопреживяване”, заяви Моше Грейдингер, главен изпълнителен директор на Cinema City Int.

Cinema City и IMAX Corp. подписаха първото си генерално споразумение през 1998 г. Оттогава насам Cinema City е ексклузивен оператор на IMAX кина в Полша, Унгария, Чехия, България и Румъния. Новото споразумение разширява сътрудничеството и върху израелския пазар.

Понастоящем компанията управлява 9 IMAX кина. Всички полски IMAX екрани се спонсорират от Orange, букурещкият IMAX се спонсорира от Samsung, а софийският – от M-Тел.

Cinema City и IMAX ще сменят всички системи, основаващи се на кинолента, и ще ги ъпгрейднат с най-новите дигигални системи. Обновлението в цялата верига ще приключи преди средата на 2011 г. Системата, която ще бъде инсталирана, е последното технологично решение на IMAX Corp., представено за първи път на световния пазар през март т.г.

Преживяването IMAX е резултат не просто от гигантския екран, а се дължи на комбинацията от иновативна прожекционна технология, патентована звукова система и специфична геометрия на киносалона. IMAX3D предлага ефекти с по-голяма дълбочина, „изскачане” на образите и цялостно по-въздействащи ефекти от другите триизмерни технологии.

Звуковата система IMAX PSE (IMAX Personal Sound Environment) е най-мощната система за киносалони и представлява специално проектирана, шестканална звукова система с 44 колони, предаващи лазерно изравнен дигитален звук с изключителна чистота и детайл. IMAX PSE подсилва усещането за реално преживяване, тъй като  звукът се проектира така, че да се „увива” около всеки зрител.

Звуковата система Proportional Point Source пък осигурява висока мощност (12,000W) и еднакво качество на възприемания звук за всеки един зрител в залата, независимо от това къде е разположен.

Специфичната геометрия на IMAX залата – размерът, формата, пропорцията и разположението на екрана, амфитеатралното разположение и стръмният наклон на редовете  – максимизира зрителното поле и цялостно допринася за усещането за пълно потапяне във филма.

Коментар