Земетресение лиши Тайван от интернет

В резултат на силно земетресение в югозападната част на островната държава Тайван на 26 декември се разпаднаха телефонните връзки и Интернет, съобщава китайското издание The China Post.

По думите на  Лин  Цзенхун, вицепрезидент на най-голямата телекомуникационна компания в Тайван Chunghwa Telecom, са повредени подводните кабели, които осигуряват връзката на острова с континентален Китай, Южна Корея, Япония, Югоизточна Азия и САЩ.

Стихията намали пропускателната способност на телекомуникационните връзки на Тайван с Малайзия, Сингапур, Тайланд и Хонконг с 98%. Според шефа на Chunghwa Telecom, за пълното възстановяване на повредените кабели може да са необходими три седмици, въпреки че „качеството на връзката се подобрява с всеки ден”.

Клиентите на втория по големина Интернет доставчик PCCW Ltd., който е базиран в Хонконг, също не са успели да получат достъп до сайта поради повредени кабели при земетресението. Прекъснат е бил обменът на данни с Южна Корея, Япония и САЩ.

В Китай също са изпитали трудности при свързване към Интернет. На Хонгконгската борса се оплакаха, че не са имали достъп до ресурсите на информационните мрежи на компанията Bloomberg LP, която е най-големият доставчик на финансови новини.

От Пекин също съобщават за ограничен достъп до Интернет и ниски скорости на свързване. Там не изключват причината да е вследствие на земетресението.

Силата на земните трусове, регистрирани в морето на 20 километра от тайванския град Хънчун, по данни от различни източници, е била от 6,7 до 7,2 степени по скалата на Рихтер.

Коментар