Спират популярен сайт за споделяне

Популярната мрежа LimeWire ще преустанови, по нареждане на съда, незаконното споделяне на файлове. Компанията, чиято собственост е p2p сайтът, прие решението и обяви, че до няколко седмици ще стартира легална услуга, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

LimeWire трябва да закрие „функционалностите за търсене, сваляне, качване, продажба и/или дистрибуция на файлове, и/или всички свои функционалности”, нареди съдия Кимба Ууд.

Решението е следствие на проточилите се серии от дела и жалби в съдебния спор с Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA), продължаващ от август 2006 г., и означава, че сайтът трябва да преустанови нелегалното споделяне на файлове. Имайки предвид, че това е функционалността на p2p платформата, съдът на практика постанови затварянето на LimeWire, поясниха от БАМП.

През месец май тази година LimeWire бе обявен за виновен за създаване на условия за масови нарушения срещу авторските права. По време да делото бе установено, че 93% от трафика на сайта за споделяне е генериран от неразрешено разпространение на защитен материал. Сайтът е имал 50 млн. уникални посетители месечно, а софтуерът му е бил свален 200 млн. пъти.

През януари предстои ново дело, на което ще бъдат установени и щетите, нанесени от дейността на LimeWire.   

„Услуги, които пренебрегват закона, не заслужават място на днешния музикален пазар, на който има стотици достъпни и иновативни легални сайтове, предлагащи на потребителите си любимата им музика на достъпни цени, а в някои случаи дори и безплатно”, заявиха от Американската асоциация на звукозаписната индустрия.

Постановлението на съда е „голяма крачка към светлото бъдеще на музиката в дигитална среда”, коментираха още от RIAA.

“Трябва да уточним, че съдът реши да преустановим поддържането и дистрибуцията на софтуера, позволяващ нерегламентирано споделяне на файлове, както и да увеличим филтрирането. В момента полагаме всичките си усилия точно в това”, коментираха от LimeWire.

Компанията собственик на сайта – Lime Group също така съобщи, че е близко до финализиране на легална услуга за предлагане на защитено съдържание, която се надява до стартира до няколко седмици.

Коментар