НСИ „изглади” данни със софтуер от Евростат

НСИ за първи път извърши сезонно изглаждане на динамичните редове с данни от бизнес наблюденията. Процедурата се осъществи през октомври с помощта на разработения от Евростат софтуерен продукт Demetra. Приложен е алгоритъмът TRAMO/SEATS, съобщиха от институцията.

В повечето статистически редове не са били отчетени ясно изразени сезонни ефекти, които да променят тенденцията в развитието на оригиналните сезонно неизгладени динамични редове за отделните икономически отрасли. Двете графики, публикувани на сайта на НСИ, почти съвпадат.

Поради тази причина НСИ продължава досегашната си практика на публикуване на сезонно неизгладени данни от бизнес наблюденията.

Стопанската конюнктура в страната през октомври се подобрява, съобщи НСИ. Общият показател на бизнес климата се покачва с 1.9 пункта спрямо септемврийското си равнище, поради по-благоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в търговията на дребно и услугите.

Анкетата през октомври регистрира известно намаление на производствената активност, но за следващите три месеца мениджърите имат положителни очаквания за дейността. Това обаче не е съпроводено с по-добри очаквания за износ на продукция. По отношение на персонала стопанските ръководители все още имат намерения за съкращаване през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през октомври се увеличава с 3.2 пункта в сравнение с юли и достига 71.1%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но този излишък е намалял през последните три месеца.

През октомври основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Коментар