Откриват два института в структурата на УНИБИТ

Правителството взе решение за откриване на два института в структурата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Те ще се наричат съответно Институт за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство и Институт за научни изследвания и обучение на докторанти.

УНИБИТ включва в структурата си две звена: Факултет по библиология, информационни системи и обществени комуникации и Департамент по общообразователни дисциплини.

В Института за научни изследвания и обучение на докторанти ще се подготвят научни кадри с квалификация и компетентности в областта предимно на библиотекознанието и информационните технологии. Висшето училище ще обучава докторанти по научните специалности, получили акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация с оценка „много добра": Книгознание, библиотекознание и библиография; Автоматизирани системи за обработка на информация и управление; Организация и управление извън сферата на материалното производство и Теория на научната информация.

Със създаването на Институт за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство се цели изграждане на съвременна научноизследователска и образователно-информационна среда за планиране и разработване на проекти и иновативни концепции в областта на културното наследство.

Други цели са осъществяване на връзка между научни изследвания, обучение и практическа реализация, интегриране на културното наследство в съвременната информационна среда, неговата защита и защитата на националната култура и идентичност.

Откриването на новите основни звена няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, поясниха от МС.

Коментар