LG със стряскащ спад на печалбата

Чистата печалба на LG Electronics е намаляла близо 110 пъти пъти през третото тримесечие, спрямо същия период на миналата година, стана ясно от изнесените финансови резултати на компанията.

От юли до септември южнокорейският производител е спечелил чисто $6,4 млн., докато една година по-рано имаше положителен резултат от около $695 млн.

Приходите на LG бележат спад от 2% до $11,3 млрд. Бизнесът с мобилни телефони обаче е намалял с 30%, което и основната причина за общия спад на приходите и печалбата.

LG е продала 28,4 млн. телефона през третото тримесечие, или с 32% по-малкото, отколкото през Q3‘2009. Ръководството на компанията се надява да подобри положението на мобилния си бизнес чрез смартфона Optimus One и устройства на базата на Windows Phone 7.

Същевременно LG отчита значителен ръст в приходите от телевизори. Компанията е продала над 6,6 милиона броя за тримесечието, което е ръст от 37% на годишна база.

Губещият бизнес с мобилни телефони на LG вече „изяде главата” на изпълнителния директор Нам Йон. Наскоро той подаде оставка, след като компанията претърпя рекордни загуби в мобилния сегмент. Мястото на Нам Йон зае 50-годишният Ку Бон Джун, по-малък брат на ръководителя на LG Group.

Коментар