Китай ни предлага проект за бързи влакове

България получи предложение да се включи в общ проект с Китай и Турция за високоскоростна железница. Това стана по време на посещението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в Пекин.

Предложението към страната ни е отправено от министъра на железниците на Китай Лиу Джъдзюн. Предстои да започнат преговори и консултации на техническо ниво, за да бъде подготвено подписването през месец декември на тристранно споразумение.

Министър Цветков представи пред китайски държавници и компании възможностите за инвестиции в транспортната инфраструктура на България. По време на разговорите е взето решение за създаване на контактна работна група, тъй като има реален интерес от страна на Китай.

Местните медии, вкл. радио Китай, радио Пекин и в. Economic Daily News, проявиха интерес към посещението на Александър Цветков, от когото научиха икономическата ситуация в България и възможностите за инвестиции в транспортната ни инфраструктура.

В Пекин българският министър обсъжда и възможности за сътрудничество в областта на пристанищната инфраструктура чрез механизмите на концесия или смесено дружество. „Смятаме, че българските портове могат да бъдат достатъчно атрактивни, за да предложат алтернативен път на страните от Централна и Източна Азия”, е мнението на Цветков.

Коментар