Виваком обяви 43% ръст на печалбата

Печалбата на Виваком за първите девет месеца на годината се е увеличила с 43% спрямо същия период на 2009-та, съобщи днес операторът. Финансовите резултати на телекома за отчетния период показват и значителен ръст на консолидираната печалба – с 82% до 106.7 млн. лева, стабилни приходи от предоставяне на телекомуникационни услуги и по-висока рентабилност. Приходите от предоставяне на мобилни услуги нарастват с 30% до 228.1 млн. лева.

Увеличените приходи от мобилни услуги в резултат на нарасналата клиентска база почти компенсират спада в трафика на фиксираните телефони, уточниха от Виваком. До момента операторът има положителен баланс от пренесени в мрежата си мобилни номера и твърди, че е единствен по този показател. От старта на преносимостта над 50 000 потребители на мобилни услуги са избрали мрежата на Виваком. Националният телеком твърди също, че има най-голям ръст в броя на новите абонати.

До голяма степен увеличението на приходите през третото тримесечие се дължи и на нарастващата популярност на конвергентните услуги. Виваком преди другите оператори започна да предлага универсална услуга, която доставя всички видове комуникации по една връзка и от един доставчик. Този тренд беше допълнен в края на лятото с пускане на цифрова телевизия през сателит директно до клиента.

В края на август телекомът отчете и успешното финализиране на сделката за продажба на 50% от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) на международния финансов инвеститор Mancelord Limited. Основен приоритет на новото дружество ще бъде развитието на телевизионно и радиопредавателната мрежа на НУРТС с цел компанията да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб.

Виваком продължи да инвестира в развитието на DSL мрежата си, като целта е ADSL услугата да покрие над 90% от населението на страната, достигайки и до най-малките населени места. Операторът твърди, че в момента има 23% дял от интернет пазара.

Коментар