Apple губи екологичен рейтинг

В последното си “ръководство за по-зелена електроника” еко-организацията “Грийнпийс” прави някои значителни промени в подредбата на производителите на компютри в съответствие с усилията им да създават екологично чисти продукти.

Класирането на Apple, например, е по-лошо от преди – тя е слязла от пето място до девето. Преди повече от година Apple бе класирана най-високо сред производителите на компютри като компания, която използва най-малко токсични вещества при изработката на своите продукти, пише GreenTech.bg.

Спадът в рейтинга на Apple обаче не означава, че компанията е спряла да прави екологично чисти продукти. По-скоро причината за смъкването й в класацията е това, че не е предоставила на обществеността достатъчно информация за бъдещите си планове за намаляване употребата на токсични химически вещества в съчетание с факта, че другите PC производители показват значителни подобрения.

HP, например, е скочила от 8 място на четвърто, класирайки се по-добре от Apple. Dell, въпреки загубата на една точка заради неспазеното обещание за постепенно премахване на токсичните вещества от производството, сега има същия резултат като Apple.

“Грийнпийс” е дала много добра оценка на Philips в този най-нов доклад заради пускането на пазара на първия телевизор без PVC и BFR (бромирани химикали за потискане на пламъка), наречен “Econova”. С това холандската компания е на път да изпълни ангажимента си за постепенно премахване на тези опасни вещества от производството до края на годината, изпреварвайки други производители на телевизори.

Измежду всички производители на електроника Nokia и Sony Ericsson остават сред най-зелените. Двете предлагат продукти, които са без съдържание на най-опасните вещества, в това число PVC и BFR, антимон, берилий и др.

Коментар