Увеличават капацитета на литиево-йонните батерии

Японски учени намериха начин да увеличат с 30% капацитета на литиево-йонните батерии. Екип от института по напреднали индустриални науки и технологии (AIST) е създал нов материал за батерии, който повишава техния капацитет, съобщи techon.nikkeibp.co.jp.

В допълнение, прилагането на новия материал ще доведе до намаляване на цената на батериите и ще увеличи експлоатационния им срок.

В момента производителите на батерии използват най-често съединението Li4Ti5O12 като отрицателен електрод. Новият материал H2Ti12O25 (вид титаниев оксид) има капацитет на зареждане-разреждане 225 mAh/g, спрямо 175 mAh/g за литиевия титанат.

Намаляването на стойността на батериите пък е обусловено от отсъствието на скъп литий в електрода на база Li4Ti5O12. Освен това батериите с новия електрод ще имат и по-дълъг живот – тестовете показват, че след 50 цикъла на зареждане-разреждане капацитетът остава на нивото, получено след 10 цикъла.

Институтът AIST е разработил и технология за производство на новия материал при достатъчно ниска температура от едва 200-300°C.

Коментар