Малки туитчета разтърсват финансовите пазари

Само 140 символа могат да преобърнат финансовите пазари, твърдят учени от университета в Индиана

Само 140 символа могат да преобърнат финансовите пазари, твърдят учени от университета в Индиана

Чрез анализиране на близо 10 милиона туита в период от над 10 месеца учените констатирали, че може да се предскаже възходът и сривът дори на индекса Dow Jones – в някои случаи почти една седмица предварително.

Изследването може да помогне на инвеститорите да изиграят пазара да направят бързи пари.

“Тези онлайн среди започват да управляват реални социални феномени”, каза Йона Болен, учен от университета в Индиана.

Все повече научни изследвания са насочени към добиването на информация от сайтове на социални медии като Twitter, Facebook и блогове. Наскоро учени са използвали тази информация за измерване на общото състояние на щастието в обществото чрез “хедонометър” и за прогнозиране на продажбите на нови филмови заглавия – само благодарение на онлайн шумотевицата, която генерират.

Един туит или блог-пост тук или там няма да предизвика големи сътресения. Но друго нещо е ефектът на натрупване на милиони туитове, блогове и промени в статуса, които дават широк поглед върху настроението на дадена нация. В конкретното проучване учените от Индиана анализирали близо 10 милиона туита за повече от 10 месеца през 2008 г.

Изследователите искали да разберат как тревожни, щастливи, жизнени, спокойни, сигурни и предпазливи хора се чувстват по време на политически и икономически нестабилни времена. Те търсели и връзка между движението на Dow Jones с настроението на Twitter-тълпата. Екипът разкрил силна зависимост, но само когато Twitter данните бъдат изместени назад с три или четири дни.

Спокойствието на Twitter средите се оказало пряко свързано с движенията на индекса. Но връзката не е само въпрос на корелация, а е също и причинно-следствената връзка, казва Болен. Спокойствието или тревожността в общността на Twitter действително прогнозира движенията на пазара, при това с близо 90% точност.

Изследването IU в момента е ограничено до събития, които вече са се случили. Въпреки това учените са убедени, че скоро ще могат да прогнозират и събитията в бъдеще.

Коментар