Oracle поглъща ATG за 1 милиард долара

Oracle обяви намерение да погълне разработчика на софтуер за електронна търговия Art Technology Group (ATG). Според предварителното споразумение, Oracle ще плати по $6 в кеш за всяка акция на ATG, като общата сума по сделката ще възлезе на $1 млрд.

Предложената от Oracle сума превишава с 46% стойността на акциите на ATG, които се търгуват на борсата Nasdaq.

Предстои двете компании да получат разрешение за сделката от акционерите и антимонополните органи. По план, процедурата по поглъщане трябва да приключи в началото на 2011 година.

ATG е основана през 1991 г. в Кембридж, Масачузетс. Компанията разработва софтуер да продажба на стоки и услуги през интернет, анализ на потребителското поведение и повишаване на ефективността на продажбите чрез уеб сайтове.

Решенията на ATG се внедряват по няколко начина, вкл. по модела SaaS (софтуер като услуга) и са съпроводени от услуги, поддръжка и обучение.

Купувайки ATG, Oracle ще разшири портфолиото си, като предложи на клиентите по-пълни пакетни решения. Освен това корпорацията ще може по-ефективно да конкурира IBM, Microsoft, Salesforce и други играчи на пазара за решения за е-търговия, отбелязват анализатори.

Коментар