Алиансите за Wi-Fi и HomePlug Powerline обединяват усилия

Два технологични алианса обединяват усилия с цел да насърчат по-широкото възприемане на електрическите мрежи и Wi-Fi в сферата на интелигентните електроразпределителни мрежи, известни още като “смарт-грид”.

Обединението за популяризиране на Wi-Fi технологията “Wi-Fi Алианс” и сдружението за развитие на електропреносните системи “HomePlug Powerline Alliance” би могло да осигури по-ефективна свързаност за потребителите, съобщи GreenTech.bg.

Wi-Fi Алиансът се занимава с тестове и сертифициране на Wi-Fi продукти, за да гарантира тяхната оперативна съвместимост, докато “HomePlug Powerline Alliance” прави същото, само че за електрическите устройства.

Споразумението между двете организации дава възможност за обединяване на действията и усилията за изготвяне на съвместен технически преглед на спецификациите и стандартите, с които двете сдружения боравят, с цел улесняване на оперативната съвмeстимост на смарт-грид приложенията. Двете страни ще насърчават възприемането и на безжични, и на кабелни електропреносни технологии.

Всъщност сътрудничеството е по-скоро естествената следваща стъпка за алиансите Wi-Fi и HomePlug Powerline, тъй като и двете групи са членове на Оперативната група за развитие на смарт-грид технологиите – един международен бизнес-форум за развитие на интелигентните електро-мрежи.

Коментар