Подготвят нови правила за защита на личните данни

Европейската комисия обяви нова стратегия за засилване на правилата за защита на данните във всички области на политиката, включително в правоприлагането, която съкращава бюрократичните формалности за фирмите и гарантира свободното движение на данни в ЕС.

Стратегията ще даде отговор на въпроси от рода на: Какво става с личните ви данни, когато се качвате на самолет, откривате си банкова сметка или споделяте снимки онлайн? Как се използват тези данни и от кого? Как се изтрива окончателно информация от профил в уебсайтовете за социални мрежи? Можете ли да прехвърляте своите контакти и снимки към друга услуга?

Контролът на личната иформация, достъпът до личните данни, възможността те да се променят или изтрива са основни права, чието спазване трябва да бъде гарантирано в съвременния дигитален свят, посочиха от ЕК.

Комисията ще преразгледа Директивата за защита на данните от 1995 г., а догодина ще предложи законодателен акт.

„Необходимо е също нашите закони да бъдат актуализирани, като се вземат предвид предизвикателствата на новите технологии и глобализацията. През следващата година Комисията ще представи законодателство, което ще укрепи личните права и същевременно ще премахне бюрократичните формалности, за да се гарантира свободния поток на данни в рамките на единния пазар на ЕС“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството.

Представената стратегия съдържа предложения за осъвременяване на рамката на ЕС за правилата за защита на данните чрез няколко основни цели:

– Укрепване на личните права, така че събирането и използването на лични данни да бъде ограничено до минимално необходимото. Лицата трябва също така да бъдат ясно уведомени по прозрачен начин за това как, защо, от кого и за колко време техните данни се събират и използват. Гражданите трябва да подучат необходимата информация, преди да дават съгласието си за обработката на личните си данни, например при сърфиране онлайн, и трябва да имат „правото да бъдат забравени“, когато данните им вече не са нужни или когато желаят те да бъдат заличени.

– Засилване на измерението „единен пазар“ чрез намаляване на административната тежест за фирмите и осигуряване на истински равни условия. Настоящите различия в прилагането на правилата на ЕС за защита на данните, както и липсата на яснота за това правилата на коя държава са приложими, възпрепятстват свободното движение на лични данни в рамките на ЕС и водят до разходи.

– Преразглеждане на правилата за личните данни в областта на полицията и наказателното правосъдие, така че данните на отделните лица да бъдат защитени и в тези области.

– Осигуряване на високо равнище на защита на данните, прехвърляни извън ЕС, чрез подобряване и рационализиране на процедурите за международните трансфери на данни. ЕС трябва да се стреми към същото равнище на защита в сътрудничество с трети държави и да насърчава високи стандарти за защита на данните в световен мащаб.

– По-ефективно прилагане на правилата чрез засилване и допълнително хармонизиране на ролята и правомощията на органите за защита на данните. Особено нужно е също така да се подобрят сътрудничеството и координацията, за да се гарантира по-последователно прилагане на правилата за защита на данните в рамките на единния пазар.

Комисията приканва всички заинтересовани страни и обществеността да изразят коментарите си по предложенията в срок до 15 януари 2011 г. Мнения могат да се изпращат на уебсайта за обществени консултации на Комисията.

Въз основа на това през 2011 г. Комисията ще представи предложения за нова обща правна рамка за защита на данните, която след това трябва да бъде обсъдена и приета от Европейския парламент и Съвета.

В допълнение Комисията ще разгледа други мерки, като насърчаване на кампании за предоставяне на информация за правата за защита на данните, както и възможни инициативи за саморегулиране от страна на фирмите.

Коментар