Модул на Google ускорява зареждането на страници

Google пусна под открита лицензия модула mod_pagespeed за уеб сървър Apache, който ускорява до два пъти зареждането на страниците откъм клиента.

Модулът съдържа 15 оптимизации, някои от които бяха представени в рамките на инициативата Page Speed. Кодът не ускорява самия Apache, но се опитва да направи така, че уеб страниците да достигат по-бързо до браузъра при клиента.

Така например, оптимизиран е Cache-Header, минимизирани са превключванията Round-Trips между сървъра и клиента и е включена компресия на текстове и картинки с цел намаляване на трафика. Подобни оптимизации могат да намалят двойно времето за зареждане на страница.

Модулът оптимизира параметри, които са трудни за ръчна настройка. Например – промяна на страници, създадени със система за управление на съдържанието (CMS). В допълнение, времето за живот в кеша на лога и изображения е удължено до 1 година.

Интернет доставчици вече обявиха, че ще внедрят новия модул. Един от първите е американският провайдер GoDaddy, който обслужва 8,5 милиона  клиенти.

Даунлоуд: mod_pagespeed

Коментар