Франция стимулира легалния даунлоуд

Френското правителство стартира нова инициатива за насърчаване на развитието на легалния даунлоуд на музика в интернет, насочена изцяло към младата аудитория. Проектът предвижда субсидия от 25 млн. евро годишно за всички французи между 12 и 25 г., които решат да свалят музика от легалните абонаментни платформи чрез новата музикална карта – Youth Card, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Стартът на инициативата бе обявен официално миналата седмица от френския министър на културата Фредерик Митеран. Проектът бе предложен от президента Никола Саркози по време на негова реч в Париж през месец януари 2010 г. В средата на октомври музикалната карта получи и одобрението на Европейския съвет и Европейската комисия.

В края на октомври организацията SNEP обяви и старта на проекта в партньорство с френското правителство и онлайн дистрибуторите на музика в страната.

Инициативата е в изпълнение на доклада „Креативност и Интернет” и позволява на младите хора да си купят абонаментната „Youth Card” за 25 евро и да свалят музика на стойност 50 евро чрез различни дигитални магазини. Останалата половина от стойността на музикалната карта, или 25 евро, се субсидира от френското правителство. Инициативата предвижда един милион карти на година.

Музикалните компании подготвят и специални предложения и намаления за закупилите си Youth карти, за да направят услугата още по-атрактивна за младите потребители на музика. Едни от най-известните изпълнители и групи също ще се включат в промоцията на новата карта.

Музикалната карта е достъпна за потребители, живеещи във Франция, а онлайн платформите, участващи в инициативата, са 14, сред които iTunes, Amazon, Orange и Virgin Media, съобщи Билборд.

„Подкрепата, която френското правителство демонстрира към музикалната индустрия е страхотен пример за това какво трябва да бъде отношението на управляващите към културата в дигиталната ера”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП.

„Българските творчески индустрии спешно се нуждаят от политическа помощ – не под формата на субсидии, а като адекватна правна рамка и гарантиране на спазване на законодателството в дигитална среда, за да има шанс за развитие на легални модели за предлагане на изкуство онлайн”, допълни Килева.

по темата: „Франция стимулира легалния даунлоуд”

добавете коментар...

  1. Цецо Кирилов

    Ще чакаме да видим резултата!

  2. Пепа

    Саркози предложи преди време и такса за ползване на Интернет

  3. Мирослав

    Имат пари французите, дават. Тук няма за пенсии и болници, кой ще мисли за авторски права и култура

Коментар