Глоба от $62500 за пиратство на песен

Американска гражданка ще трябва да плати 1,5 милиона долара за незаконно разпространените от нея 24 песни през мрежата Kazaa, е последното решение по дело, което продължава вече три години.

Още през 2007 г. на Джеми Томас Расет беше наложена глоба от 222 хиляди долара за 24-те песни – сума, която американката трябваше да плати на асоциацията на звукозаписните компании RIAA, припомни tgdaily.com.

След серия съдебни заседания, глобата нарасна на $1,92 милиона. Най-новото решение на съда в Минеаполис е за сумата от $1,5 млн., или по $62,5 хиляди на песен.

От RIAA вече благодариха на съдебните органи за сериозното отношение по случая, свързан с нарушаване на авторски права. Асоциацията е предлагала многократно на Расет да решат спора чрез извънсъдебно споразумение, като обвиняемата е трябвало да заплати само 25 хиляди долара.

Адвокатът на Расет обаче е бил убеден, че съдът ще я оправдае. Джеми Расет е 33-годишна, майка на четири деца. Не е ясно как ще бъде изпълнено решението на съда, тъй като тя не разполага дори и с малка част от 1,5-те милиона долара.

Коментар