Фондация Symbian ще се посвети на лицензиране

Symbian Foundation няма да участва повече в разработката на едноименната мобилна платформа. Грижата за Symbian ще падне изцяло върху плещите на Nokia, която е основен производител на телефони с тази ОС.

Според официално съобщение, фондацията, която бе създадена от Nokia през 2008 г., ще се фокусира в бъдеще изцяло върху лицензирането на софтуер и друга интелектуална собственост, вкл. търговската марка Symbian.

Една от причините за абдикиране на Symbyan Foundatin от процеса на разработка е загубата на подкрепа от участниците във фондацията, с изключение на Nokia. По-рано Sony Ericsson и Samsung, които бяха считани за основни инвеститори в проекта, заявиха намерение да се откажат от Symbian.

Членовете на фондацията приеха решение за съкращаване на ресурсите, с които разполагат, поради създалата се ситуация. По план, през април следващата година в Symbian Foundation трябва да останат само група директори, които ще следят операциите по лицензиране.

Nokia, от своя страна, обяви, че ще продължи да инвестира в развитие на системата. Под Symbian работят в момента около сто милиона смартфона, повечето от които носят марката на Nokia.

Миналата седмица пък Европейската комисия реши да инвестира 22 милиона евро в Symbian Foundation. Беше обявено, че тези средства ще се изразходват за разработка на нова, „облачна” мобилна платформа.

Коментар