Консенсус за запазване на отворен интернет

Почти е постигнат консенсус за важността от запазване на отворен интернет, сочат резултатите от проучване на Европейската комисия. В консултацията са участвали общо 318 заинтересовани страни от всяко ниво на веригата, вкл. BEREC (органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения), оператори, доставчици на интернет услуги, органи от държавите-членки, потребителски организации, организации на гражданското общество и индивидуални потребители.

Консултацията не показва широкоразпространена потребност от допълнителни нормативни актове на ЕС, но съществуват очаквания, че в бъдеще може да се появи необходимост от допълнителни насоки. Дискусиите ще продължат на 11 ноември на „Срещата на върха за неутралността на мрежата“, където Европейската комисия и Европарламентът ще разискват предстоящия доклад на Комисията.

Ето и част от основните констатации на проучването:

– Счита се, че преразгледаната рамка за телекомуникациите на ЕС, приета през 2009 г., осигурява основните инструменти за справяне с въпросите на неутралността на мрежата. Огромното мнозинство от участници в допитването смятат, че успешното реализиране на тези правила на ЕС не трябва да бъде оценявано преди правилата да бъдат изпълнени и приложени на национално равнище.

– Съществува консенсус, че управлението на трафика е необходима и съществена част от експлоатацията на сигурната и ефективна мрежа. Въпреки това някои участници изразяват опасения, че с този инструмент някоя услуга би могла да се фаворизира пред друга. Съществуват и рискове за неприкосновеността на личния живот, произлизащи от софтуера за пакетен анализ.

– Някои участници в допитването изразяват опасения относно новите бизнес модели в интернет, които могат да причинят проблеми с неутралността на мрежата в бъдеще, и са помолили Комисията да разясни разграничението между интернет „негарантирано качество“ и „управлявани услуги“.

– BEREC предупреждава за възможни проблеми с дискриминация, които да доведат до резултати, нарушаващи правилата на конкуренцията, за възможни по-дългосрочни последици за интернет икономиката по отношение на иновацията и свободата на изразяване, както и за несигурността за потребителите поради липсата на прозрачност.

– Заинтересованите страни от индустрията като цяло са доволни от съществуващите пазарни структури, но някои доставчици на съдържание се опасяват, че промените в ценовите механизми – например заплащането за доставка на съдържание – могат да доведат до данък върху иновациите.

– Блокирането на телефонните услуги в интернет (т.е. интернет телефонията — VoIP) и контролирането на честотната лента (bandwidth throttling) на сайтове поражда загриженост у много участници в допитването.

Коментар