Google Maps замесена в геополитически спор

Услугата Google Maps се оказа въвлечена в централноамерикански трансграничен спор, заради който две съседни страни са изпратили войски и тежко въоръжени полицаи на общата си граница.

Гигантската интернет търсачка “сгазила лука”, след като никарагуански командир се позовал на данни за границите на страната от Google Maps по време на интервю пред вестник “Ла Насион”, издаван в Коста Рика. Така командирът се опитал да оправдае бомбардировките на спорната зона в Коста Рика.

Зоната е обект на дрязги между двете съседни страни, а неотдавна Коста Рика поиска от Организацията на американските държави (OAS) да разследва предполагаеми нарушения на територията й и да се намеси по въпроса. Генералният секретар на ОАД Хосе Мануел Инсула е на обиколка из двете страни в опит да посредничи в спора.

В късния петъчен следобед Google заяви на дискусия с представители на Държавния департамент на САЩ, че “действително има грешка при компилиране на изходните данни, с не повече от 2,7 км”, що се касае до представяната в Google Maps карта на региона.

Геополитическият анализатор на Google Чарли Хейл казва в блог-пост, че Държавният департамент е предоставил коригирана версия и, че в компанията в момента се работи за актуализиране на картите.

По-конретно грешката е в начина, по който Google изобразява границата при част от Карибския бряг, в близост до река Сан Хуан, където е самият център на спора между Сан Хосе и Манагуа, започнал по време на драгиране от страна на Никарагуа на една река, която разделя двете държави.

Хейл обещава, че Google картата на района ще бъде коригирана, за да следва границите, посочени в арбитражно решение от 1897 на база предишен договор за границата.

Никарагуанското правителство пък по-рано поиска от Google да отхвърли искането на Коста Рика и да не променя изображението на границата, което определя като "правилно". “Аз официално искане, че (граничната маркировка) не бъде променена", заяви външният министър Самуел Сантос пред представителя на Google Джефри Харди (грешките в превода не са случайни – съответстват на грешките в изказа на автора на изречението).

Според Хейл, картографията е "сложно начинание," границите се променят непрекъснато и "неизбежно е да има грешки" в данните. "Нашата цел е да предоставим най-точна, актуална карта, колкото е възможно", добави той. "Работим усилено за коригиране на грешките, веднага след като бъдат открити."

Във вторник Коста Рика изпрати свои сили за сигурност на границата си с Никарагуа, за да подкрепи 150 агенти, които от миналата седмица са в граничния регион, зона на все по-горещо трансгранично напрежение от 18 октомври насам.

Двете страни са в конфликт още от 19-ти век заради правата за навигация по реката Сан Хуан, минаваща по протежение на половината от границата им в Централна Америка.

Никарагуа отрече да е изпращала войски при границата, както твърди Коста Рика, която обвини противника си, че негови войници са пресекли водния път, опънали са палатки на спорната територия и са издигнали знамето на страната си там.

Коментар