ЧЕЗ ще взима €200 млн. соларен заем

Чешката енергийна група ЧЕЗ е в преговори с Европейската инвестиционна банка за отпускане на заем в размер на 200 милиона евро. Финансирането ще се използва за завършване на проекти на компанията в областта на слънчевата енергия, съобщи GreenTech.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Според публикация на интернет страницата на ЕИБ, заемът ще покрие половината от общите разходи за соларни проекти на компанията, които се оценяват на общо 400 милиона евро. ЧЕЗ е в преговори с ЕИБ от януари, но двете страни все още имат да приключват сделката.

Слънчевата енергия вече е спорен въпрос в европейската страна с 10,5 милиона души население. Щедрите държавно регулирани тарифи, което принудиха дистрибуторите на електроенергия да купуват слънчева енергия на по-висока цена, в съчетание със спада в цената на фотоволтаичните панели, доведоха до бум на соларните паркове. Това обаче може да бъде съпроводено с повишаване на цените на енергията с около 20 процента следващата година.

Чешкият парламент одобри законопроект, намаляващ субсидиите за нови слънчеви инсталации от следващия март. ЧЕЗ подчертава, че заемът от ЕИБ не е за купуване на нови слънчеви инсталации, а за доизграждане на тези, които вече са започнати. По оценка на дружеството, до края на годината трябва да започнат оперативните тестове на фотоволтаичните централи при 100 мегавата инсталирана мощност.

Коментар