Голямо изтичане на данни в Япония

Японската полиция разследва мащабен инцидент с изтичане на секретни данни, свързани с международната борба срещу тероризма и вътрешната сигурност на страната.

Данните са били публикувани на отворен уеб сървър, разположен в Люксембург, на 28 октомври. Предполага се, че това е умишлен акт, според представители на японските власти, цитирани от Kyodo News.

Свободно достъпни са били над 100 документа със секретна информация. Става въпрос за списък на хора, които сътрудничат на полицията в борбата с тероризма, вкл. с техните имена, адреси и данни за близки роднини.

Освен това е изтекла информация за мерките за сигурност, предприети преди срещата на Г-8 в Токио през юли 2008 година, както и данни за лица, заподозрени за връзки с терористи, а също и лични данни на японски полицаи.

Повечето документи са били подготвени в периода 2007-2009 г. Много от лицата с компрометирани данни вече са изразили възмущението си пред японското правителство.

Засега властите в страната не са коментирали причините за изтичането на данни и предполагаемите щети от инцидента. Разследването по случая продължава.

Коментар