Компютърен томограф се адаптира интелигентно към пациента

Нов компютърен томограф на Siemens се адаптира интелигентно към почти всеки пациент, приспособява се за пълна защита от излишно облъчване и е пригодим към различни размери и пространства. Системата SOMATOM Definition AS+, работеща в болницата към Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, се явява юбилейната 1000-на инсталация на компютърен томограф на Siemens.

„Изборът на Definition AS+ беше продиктуван от стремежа ни за предлагане на компютърна томография с ниски дози на облъчване в удобна за пациента среда. Например, приложението Adaptive Dose Shield елиминира ненужното облъчване, а 78-сантиметровият гентри отвор предлага повече пространство и по-голям комфорт за пациентите ни”, споделя Тод Смайли, директор „Радиология” в болницата.

SOMATOM Definition AS предоставя изключително предимство за пациентите, благодарение на технологията Adaptive Dose Shield, която спомага за елиминиране на ненужната радиация. Уникалният адаптивен щит адресира нуждите от намаляване на радиацията, като динамично блокира ненужното облъчване преди и след спиралното сканиране и гарантира, че пациентът ще бъде изложен само на необходимата клинична доза.

Системата се адаптира към клиничното състояние на всеки пациент и прави възможно използването на нови приложения в компютърната томография. Уникалният адаптивен режим за четириизмерно спирално сканиране (Adaptive 4D Spiral) позволява извършване на функционална образна диагностика (перфузионни образи на кръвния поток във времето) на цели органи. Това, от своя страна, позволява на Siemens да предложи динамична информация за участък с размер до 27 см. В случай на инсулт, лекарите могат да използват перфузионни изображения не само на малка част от мозъка, но и на целия орган.

“Всеки пациент е различен, както и всеки клиничен проблем. SOMATOM Definition AS беше създаден с една цел – да бъде нов вид компютърен томограф, който се адаптира към почти всеки пациент, но и разпознава специфичните нужди на лекарите”, заяви Кулин Хемани, вицепрезидент „Компютърна томография” в сектор „Здравеопазване” на Siemens.

Скенерът може да се ползва като единица за лечението на мозъчни инсулти, лаборатория за неинвазивни ангиографски изследвания, средство за управление на терапията при пациенти с онкологични заболявания, както и като станция за извършване на интервенционални процедури. По този начин той спомага за по-качественото лечение на пациентите и подобрява цялостната ефективност на здравните грижи, допълва Хемани.

SOMATOM Definition AS се предлага в множество конфигурации, като всяка от тях е създадена, за да отговори на работния процес и клиничните нужди на всяка болница с цел превръщането на най-сложните клинични процедури в рутинни. Технологията съвместява множество компоненти, в т.ч. високообемна зона на покритие с обхват от 200 см, време на ротация от 300 милисекунди, 78 см отвор на гентрито и възможност за използване на пациентна маса с товарен капацитет до 300 кг.

Тези характеристики позволяват дори и най-трудните за преглед пациенти, като например пациентите с травми, да бъдат преглеждани бързо – от главата до петите – с минимални затруднения.

Definition AS се предлага в 20, 40-, 64- и 128-срезова конфигурация и може да бъде обновяван на място с минимални прекъсвания на работата. Това позволява подобряване на конфигурацията с повишаване на нуждите на здравната институция при минимално прекъсване на обслужването, подчертаха от Siemens.

Коментар