Предотвратиха пиратство на софтуер в Русе

Нова проверка на специализираните органи предотврати разпространение на нелицензиран софтуер в Русе. Вчера служители на ТЗ „БОП” в града, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), извършиха проверка в офиса на асемблаторската фирмa, предлагащa за продажба компютри с предварително инсталиран бизнес софтуер.

Клиентска система с инсталирани нелицензирани копия на програми на компании-членки на СИБС е приобщена като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. Върху останалите компютри в офиса на дружеството са били инсталирани програми, за които са предоставени документи за легалното им придобиване и използване, съобщиха от СИБС.

Това е поредната успешна проверка на служителите на полицията за противодействие на нарушенията, свързани с разпространение на нелицензиран софтуер, припомниха от СИБС. По-рано този месец полицията в Шумен предотврати подобен опит за разпространение на нелицензиран софтуер от местна асемблаторска фирма.

Действията на полицията и СИБС съвпадат с продължаващата кампания на Сдружението „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, акцент в която е и повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал. В рамките на инициативата СИБС се стреми да поощри лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при разпространение на компютърни програми на компании-членки на СИБС.

по темата: „Предотвратиха пиратство на софтуер в Русе”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Защо имам неприятното чувство, че в подобни новини само сменяте името на града в който е извършена акцията?
    А, грешка, този път: Върху останалите компютри в офиса на дружеството са били инсталирани програми, за които са предоставени документи за легалното им придобиване и използване- сефтето!!!
    Какво пречи на конкурент на въпросната фирма, чрез подставено лице, да остави за хардуерен ремонт компютър, бъкан с нелегален софтуер, и след това да подаде сигнал? След като всичко друго е легално, клиента си е виновен, него да гонят, ако им се занимава!

    Между другото, браво на този, който след някакви си 4-5 месеца установи, че коментарите към новините не работят:)

Коментар