PlayBook залага на флаш и цена срещу iPad

Канадската компания RIM ще се опита да отнеме дял от Apple с таблет, който конкурира iPad по цена и освен това поддържа Flash технология.

Наречен PlayBook, таблетът се очаква на пазара през следващото тримесечие. Предполага се, че устройството ще струва 499 долара, колкото и iPad в най-минималната конфигурация, твърди Блумбърг, позовайки се на висш мениджър на RIM – компания, известна преди всичко със смартфоните BlackBerry.

Премиерата на PlayBook беше през септември. Едно от основните му достойнства е поддръжката на Flash. При Apple липсва такава, което ще даде конкурентно предимство на RIM, тъй като огромна част от интернет приложенията използват флаш технологията за видео и анимация.

В момента iPad държи 95% от световния пазар на таблети, по данни на Strategy Analytics. От RIM обаче се заканват да променят статуквото, пускайки PlayBook.

Смартфоните BlackBerry пък заемат 18% от пазара, докато епълският iPhone има дял от 14%. В този сегмент обаче се задава лидер в лицето на устройствата с Android, които само за 1 година увеличиха присъствието си от 1,8 на 17%.

Коментар