LED мониторите все още имат малък дял

Мониторите със светодиодна подсветка (LED) не са толкова разпространени, колкото изглежда. Лъжовно е впечатлението, че този тип екрани преобладават в общия обем на доставките, пише digitimes.com.

Вярно е, че LED мониторите вече не са екзотика. Делът им обаче все още е твърде малък – те заемат по-малко от една пета от пазара.

Една от причините LED да навлизат по-бавно, отколкото се очаква, е поевтиняването на екраните с лампова подсветка. Цените на широкоформатните панели с диагонал 19 инча паднаха с 23% през третото тримесечие, 20-инчовите поевтиняха с 23,8%, а намалението при екраните с диагонал 21,5 инча е 21%.

Голямата разлика в цените между двата типа монитори предопределя избора на потребителите в полза на моделите с лампова подсветка. В резултат на това, делът на LED екраните няма да надвиши 15-20% през настоящата година.

LED панелите също поевтиняват, като се променя структурата на тяхната себестойност. В края на миналата година делът на самото светодиодно осветяване в стойността на екрана е бил 50%, докато през първото тримесечие на следващата година ще падне до 30-35%. При панелите с лампи делът на подсветката ще е 20-25% през Q1‘2011 г.

Общо, пазарът на течнокристални монитори ще възлезе на 170 милиона броя през 2011 година. Делът на LED екраните ще нарасне до 40-50%.

Коментар