Бизнесът пести до 90%, ако ползва „облака”

Ново изследване потвърждава това, което много технологични компании отдавна твърдят: компютингът е по-ефективен, когато е концентриран в “облака” – в гигантските онлайн центрове за данни, съобщи GreenTech.bg.

Обемът на спестяванията от използване на “облака” в сравнение с инсталиране на собствена система, варира между 30% и 90%, според проучване, проведено от Accenture и консултантската компания за устойчиви системи WSP Energy & Environment по поръчка на Майкрософт.

Най-голямото намаляване на енергийни разходи и парникови газове се наблюдава при малките предприятия с под 100 потребители.

Причините за по-ниското енергийно потребление се коренят в естеството на изчислителните “облаци”, при които корпорации от ранга на Майкрософт, Гугъл и Амазон поддържат много големи центрове за данни и доставят софтуер през интернет. Тези фирми са специализирани в управлението на компютърна инфраструктура и имат финансов интерес да прилагат колкото се може повече енергоспестяващи технологии, като виртуализацията и динамичното преразпределение на ресурсите.

“Облачните доставчици инвестират значителна част от оперативните си разходи в ИТ – много повече, отколкото средната корпорация със собствен ИТ отдел”, се казва в доклада. “Това обстоятелство води до повишен фокус върху подобряване на разходите и ефективността, до оптимизация на центрове за данни и увеличаване на производителността на приложенията отвъд това, което повечето предприятия могат да постигнат сами за себе си”.

Близко е до ума, че споделената инфраструктура за компютинг ще бъде по-ефективна от корпоративните ИТ центрове за данни, които традиционно разполагат с отделни сървъри и отделни масиви за съхранение за всички отделни приложения – за да се гарантира надеждността.

Изследователят Джонатан Кууми, експерт по ефективност и изчислителни облаци, твърди, че има присъщи ценови предимства при централизираните компютърни “облаци”. Според неговите изследвания, всичко – от онлайн бизнес приложения до сваляне на музика – води до намаления в енергопотреблението.

“Има мощни икономически фактори, които ни тласкат към изчислителните облаци. Една от основните причини е по-ефективното използване на енергия от доставчиците на изчислителни облаци”, казва Кууми.

по темата: „Бизнесът пести до 90%, ако ползва „облака””

добавете коментар...

  1. умен селянин

    Да те светна: това е новият балон или по точно новият капан или най-точно най новият метод как да се източват пари от много места по света и да се концентрират само на няколко места. Познай къде са те? И за да прикрият далаверата ни баломосват с икономия на енергия и други глупости. След някоя и друга година, ако разберат че фирмата ти има корпоративмна мрежа, на тебе ще почнат да гледат като на потенциален терорист и то само по една причина, че не искаш да си дадеш информацията на облака. Демек, значи криеш нещо?

  2. прост селянин

    извинете ме, но от близо месец чета за този облак и така и не разбрах какво аджеба е той?

    някой може ли да ми обясни или даде линк към място, което точно описва какво е това???

Коментар