Датски оператор минава на 4G

Датският оператор TDC се готви да направи ъпгрейд до 4G, а Ericsson е избран да достави и управлява националната мрежа. Договорът се основава на съществуващото стратегическо партньорство между двете компании, съобщиха от Ericsson.

Според условията на сделката, Ericsson ще внедри цялостно 4G/LTE решение, включително радио достъп, оборудване за опорна мрежа и услуги за управление. Това е първият договор на компанията за цялостно обслужване на LTE/Evolved Packet Core (EPC) мрежа.

Потребителите в Дания ще могат да се възползват от подобреното изживяване при достъп до информационни услуги с най-високите досега скорости. Преносът на данни ще бъде значително подобрен чрез новата LTE мрежа.

"Това е исторически ден за нас, не само за бизнеса ни в Дания, но и от международна гледна точка, тъй като TDC е важен клиент на Ericsson", коментира  Ларс Тофт, регионален директор на Ericsson за Дания и Норвегия.

Договорът включва радио технология от серията RBS 6000, цялостно решение за пакетна опорна мрежа, както и пълния спектър от услуги за управление. Обновяването на мрежата започва веднага.

Към момента Ericsson е подписал търговски LTE договори със седем водещи световни оператора. Две LTE мрежи вече работят с клиенти (TeliaSonera в Швеция и Норвегия и MetroPCS в САЩ), а Ericsson е техен основен доставчик.

Ericsson въведе стандартите и оказа най-сериозно влияние в създаването на LTE спецификациите. Компанията очаква да задържи 25% от всички основни патенти за LTE, превръщайки се в най-големия притежател на патенти в индустрията.

Тъй като LTE мрежата е специално създадена за поддържане на трансфер на информация, тя също обхваща и нов вид услуги. Свързани камери, музикални плеъри, автомобили и дори електрически мрежи ще бъдат част от ежедневието ни в близко бъдеще. Ericsson предвижда свят с повече от 50 милиарда свързаности на хора и устройства до 2020 г.

Коментар