Ученици от СМГ заминават на световно по роботика

Ученици от Софийска математическа гимназия (СМГ) представят за трети път България на световното състезание по роботика FIRST LEGO League. Отборът SAPartans, подкрепян и финансиран от SAP Labs България, ще вземе участие в регионалния кръг на състезанието в град Рот, Германия, който ще се състои на 20 ноември.

В отбора участват Адриана Драмалиева, Дарина Христова, Ивайло Иванов, Камен Бреснички и Николай Лимонов, ученици от 9 и 10 клас в СМГ. Подготовката продължи 4 месеца, като децата разработиха свой проект с помощта на менторите Петър Петров и Цветко Трендафилов, софтуерни специалисти в SAP Labs България.

По регламент участниците във FIRST LEGO League трябва да изпълнят 14 мисии чрез роботи, съставени изцяло от LEGO части, програмирани с помощта на специален софтуер. Мисиите се изпълняват върху предварително зададено поле, което е едно и също за всички състезатели.

Всеки отбор конструира и програмира сам роботите и движението им по полето, като проектите се пазят в тайна до последния момент. Екипите са съставени максимум от 10 души и двама ментори. Тази година темата на състезанието е „Body Forward”.

Коментар