Мобилтел с отличие за последователна политика в името на служителите

Мобилтел получи специално отличие от Aon Hewitt за последователно партньорство и постоянство в ангажирането на служителите в рамките на юбилейното пето проучване „Най-добрите работодатели” в България. Грамотата беше връчена лично от Светла Симидчиева, Управляващ съдружник на Monday Insight, на Миглена Узунова, директор Човешки ресурси на водещия телеком в страната.

Само две от 328-те компании, участвали в проучването, бяха отличени с това признание, като другата е Макдоналдс. Мобилтел участва в проучването от началото на провеждането му в България и последователно провежда политики в отговор на годишните резултати. За последните пет години компанията постигна значително подобряване в удовлетвореността и ангажираността на своите служители и успя да задържи положителните резултати независимо от  кризата на пазара и вътрешните преструктурирания, логични в условията на макроикономическа нестабилност.
През 2010 година нивото на ангажираност в Мобилтел е 62%, сочи проучването на  Aon Hewitt.

„Въпреки кризата ние успяхме да запазим в много отношения придобивките на нашите служители и самите тях също. Не са много компаниите в България, които могат да се похвалят с това. Грижата за нашите служители е приоритет, от който не се отказваме въпреки икономическата обстановка в страната. В условията на криза оцеляват само истински и дълбоко приетите ценности в една компания и ние показахме ясно, че нашите служители са наша ценност”, така изпълнителният директор на Мобилтел Андреас Майерхофер коментира за медиите признанието на Aon Hewitt.  

 „За мен тази награда е много по-ценна от миналогодишната, защото тя признава не просто резултатите в рамките на една година, а усилията ни през всичките пет години, в които ние се грижехме за своите служители и ставахме все по-добри ”, с тези думи Миглена Узунова прие отличието за М-Тел като работодател. Тя благодари на всички свои колеги, с които са работили заедно и заяви, че тази награда принадлежи на целия екип на Мобилтел, защото той я заслужава.

За постигнатите резултати през тази година спомогнаха редица нови инициативи за развитие на човешките ресурси, сред които: 

Програмата за развитие на лидери, която подпомага мениджърите от различни нива да подобрят своите лидерски компетенции.
Executive Master Classes, която дава на служителите възможност да общуват пряко с изпълнителните директори и да дискутират лично с тях  най-актуалното от света на телекомуникациите.
„Един ден с директор” и „На гости на колега” са други две нови начинания, които скъсяват дистанцията между звената и подобряват комуникацията в компанията. Гостувайки на избран от тях директор или колега, служителите се запознават в детайли с работата на съответния мениджър и проследяват отблизо как протича работният му ден.
– Новосъздаденият Клуб Мама разполага с интранет секция, в която се публикува полезна информация за настоящите и бъдещите майки в М-Тел. Клубът организира периодични срещи на членовете си и е инициатор на поредица от полезни семинари за родители на различни теми.
Доброволческите тиймбилдинги на М-Тел също са новост и са първият в страната проект, съчетаващ общественополезен труд с възможността за общуване между колеги извън офиса. Проектът провокира чувството за удовлетвореност и значително подобрява взаимоотношенията в М-Тел.

М-Тел продължава да реализира и програма за развитие на таланти, която идентифицира служителите с потенциал за професионално развитие и възможност за поемане на повече отговорности и чиято основна цел е да инвестира в развитието и ангажираността на талантите в компанията. Изцяло съобразена с индивидуалния им план за професионално развитие, тя подпомага пълноценното съчетаване на работата с личните ангажименти. Мобилтел прилага и целогодишна система за управление на професионалното представяне на служителите, благодарение на която се определят индивидуалните цели  и личния принос на всеки служител. Системата дава уникална възможност за двупосочна обратна връзка и активна комуникация на представянето на служителя през цялата година. Програмата Work –Life Balance помага на служителите в М-Тел да се справят с напрежението на работното място чрез участието им в различни спортни или образователни мероприятия, които подпомагат баланса между работата и личния живот. В някои от активностите се включват и семействата на служителите.

Мобилтел е носител на редица награди и отличия в сферата на човешките ресурси, сред които за ефективни вътрешни комуникации (Grapevine Awards 2009 и 2010), за най-голям принос в развитието на системата HeRMeS (конференция на Технологика 2010), „Инвеститор в човешкия капитал и работната сила” (Български форум на бизнес лидерите –
2008 и 2009), в категория „Възнаграждение и стимулиране” (годишни награди на БАУЧР, 2009) и награда за програмата за развитие на таланти (годишни награди на БАУЧР, 2009 и 2008).

Проучването на Hewitt „Най-добрите работодатели” се провежда за пръв път в България през 2006 година. Методът му е емпиричен и осигурява резултати, съпоставими в международен мащаб, проучвайки мнението на служителите за работната среда – ръководство, системи за управление на хората, заплащане и допълнителни придобивки, баланс „работа/личен живот”, възможности за развитие. Това са основните области, които се обхващат от проучването. То се провежда в Централна и Източна Европа – Австрия, България, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Турция, Полша, Румъния и Украйна. В проучването „Най-добрите работодатели” в България през 2010 година се включиха над 6000 души, представляващи близо 12 000 български служители и 226 топ мениджъри от общо 32 компании.

Коментар