Русия ще гради вятърни паркове в Европа и Турция

Руската държавна ядрена компания “Росатом” планира да разшири дейността си в областта на вятърната енергия и ще търси чуждестранни партньори за изграждане на вятърни ферми из Балканите, Източна Европа и Украйна, пише GreenTech.bg.

“Търсим технологичен партньор. Желанието на всички световни лидери (във вятърните технологии) да вземат участие на руския пазар за вятърна енергия е налице”, заяви Владимир Кашенко, изпълнителен директор на “Росатом” пред Ройтерс.

Богатата на природни ресурси Русия в момента почти няма вятърни турбини, тъй като страната разполага с огромни запаси от петрол и газ. Но правителството заяви, че иска 4,5% от енергията да се добива от възобновяеми източници до 2020 година. За сравнение, в момента само 1% от общото производство на електроенергия в страната се генерира от възобновяеми източници.

Кашенко отказва да назове потенциалните партньори, но коментира, че индийски, китайски и европейски компании могат да навлязат на руския пазар. “Далеч съм от мисълта, че ще произведем 100 процента от генераторите за вятърна енергия в нашите предприятия. Пазарът е обемен и ще има и други играчи”, казва Кашенко.

Един от най-големите производители на вятърни турбини в света е немската Siemens, която подписа договори на стойност 1 милиарда евро с руски компании за вятърна енергия по-рано тази година.

Според Кашенко, първите проекти за вятърна енергия могат да включват изграждане на вятърни паркове около седем руски атомни електроцентрали през 2012 г., но след това групата ще се цели в пазарите зад граница. “Украйна е много интересна от гледна точка на алтернативната енергия. Освен това планираме да се ангажираме с източноевропейски страни като България, Чехия, Турция и други страни, традиционно приятелски настроени към Русия”, казва той.

Кашенко изразява също надежда, че и в Русия ще бъдат въведени “зелени тарифи” следващата година, за да се облекчи финансовата тежест от проекта.

Коментар