Pocket eDGe – най-малката разтваряща се е-книга

Миналата седмица Entourage Systems Inc. – малка компания от щат Вирджиния – официално обяви своя Pocket eDGe с двоен дисплей. Новото устройство спестява на потребителите едновременното носене на нетбук и на електронен четец (е-книга), като удовлетворява ежедневните им нужди от интернет, офис приложения и забавления, комбинирайки функционалностите на тъч-скрийн таблет, нетбук и електронен четец.

Pocket eDGe е по-малка версия на оригиналния eDGe таблет, пуснат от същата компания през пролетта. Джобният вариант съчетава два екрана: 7-инчов цветен WVGA сензорен резистивен дисплей и 6-инчов 800×600 E Ink дисплей, който работи само със стилус.

Pocket eDGe работи с операционна система Android и притежава WiFi b/g и Bluetooth свързаност, вътрешна памет 3GB, 2-мегапикселов фотоапарат и слот за microSD карта. Има стандартен и мини USB порт, вграден микрофон и високоговорител, както и изход за слушалки.

Двата дисплея работят съвместно благодарение на усъвършенствуванията на Android, направени от Entourage, така че можете да прехвърляте уеб-страници от LCD към E Ink за по-лесно четене и анотация. Обратно, страници от E Ink (заедно с ваши бележки) могат да се прехвърлят към LCD и да се изпращат по електронна поща.

Предложеният преди това на пазара таблет eDGe не получи много добри отзиви, отбелязва slashgear.com. Сегашният джобен вариант обаче е компактно устройство (с тежина от 680 грама е най-малкият dualbook на пазара) с множество приложения и WiFi свързаност. Съдържа два закачени с панти екрана – LCD и E-Ink, които могат да комуникират помежду си и с потребителя.

Наличното съдържание включва голям списък от електронни книги, периодични издания и музика, достъпни за изтегляне от електронния магазин за цифрово съдържание на компанията.

Седем инчовият LCD екран е идеален за уеб сърфиране или за гледане на видео. От него може да се изпрати електронна поща, да се работи с офис документ. Има вградени полезни приложения като календар и бележник. Допълнителни приложения за Android могат да се свалят също.

Шест инчовият E-Ink от другата страна пък дава възможност да се разглеждат електронни книги и документи във формат EPUB и PDF. Той позволява водене на записки и анотация със стилус след активиране на специалната функция Journal. С тази технология потребителят може да маркира част от документа, да добави своите бележки и след това да я изпрати като PDF на приятели и колеги.

Двата екрана си взаимодействат по уникален начин. Например, в лявата част потребителят има възможност да търси в интернет (Гугъл, речник или Уикипедия) термини или непознати думи от е-книгата вдясно.

Устройството има вградени високоговорители, микрофон и фотоапарат с възможност за видео – потребителят може да записва лекции или делови срещи или да прави снимки, да слуша музика и да гледа видео. Професионалистите или студентите могат да правят и презентации чрез USB-Video адаптер.

Устройството може да се ориентира вертикално и хоризонтално, да се отваря като книга или като нетбук, или пък да се сгъва така, че да се вижда само единият екран.

 

Коментар