Социални мрежи и облаци променят ИТ средата

ИТ индустрията се променя пред очите ни. Четири главни тенденции ще окажат най-голямо влияние върху корпоративните ИТ в следващото десетилетие, прогнозира Гартнър. Става въпрос за облачен и контекстен компютинг, социални мрежи и стратегии на базата на модели.

Много важна роля за по-нататъшно развитие на корпоративните ИТ ще изиграе облакът (cloud computing), тъй като той променя финансовия модел. От гледна точка на мениджмънта, основната промяна ще бъде преходът от мултисорсинг към микросорсинг, които са два различни процеса.

Социални мрежи – но не Facebook, Twitter или LinkedIn, а технологии – ще започнат да се внедряват все повече и повече в корпоративните инфраструктури. Те ще позволят на компаниите не само да подобрят ефективността и продуктивността на работа на персонала, но и ще окажат положителен кономически ефект върху цялостната дейност на организациите.

Контекстният компютинг е друга тенденция, движена от софтуер, който съчетава различни данни, текст, графика, аудио и виедо с контекста – например местоположение на потребителя, език и други фактори.

Подобни методи на работа имат огромни перспективи в рамките на корпоративните ИТ инфраструктури, убедени са анализаторите от Гартнър.

Коментар