Нивото на пиратството остава високо у нас

Нивото на нелицензирания софтуер в България се запазва все още високо в сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз, според последното глобално проучване на IDC. Въпреки отчетения спад от един процент през 2009 г., Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA) и IDC отчитат 67% нелицензиран софтуер в страната, който е довел и до 115 милиона щ. д. загуби за софтуерната индустрия в резултат на пиратството.

„Цитираните цифри показват необходимостта от допълнителни усилия както на представителите на софтуерната индустрия, така и на правителството по посока на справяне с проблема с разпространение и използване на нелицензирани софтуерни продукти”, посочиха от СИБС.

И сдружението, и правораздавателните органи у нас отчитат негативния ефект от пиратството на компютърни програми, както и обстоятелството, че най-уязвими от тези посегателства са потребителите на софтуер. Все по-често те стават жертва на недобросъвестни търговци, които с лекота излагат клиентите си на множеството рискове, до които води използването на пиратски компютърни програми.

Неблагоприятната статистика стимулира СИБС да поднови своята информационна кампания „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, в рамките на която сдружението фокусира своите усилия по посока защита правата на потребителите у нас и запознаването им с опасностите, които крие използването на нелицензиран софтуер. В хода на инициативата СИБС отделя специално внимание на противодействието на недобросъвестните търговски практики от страна на представители на ИТ сектора у нас, занимаващи се с разпространение на компютърни програми.

В края на септември
служители на Сектор „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Благоевград, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка на асемблаторската фирма „Р” ООД, предлагаща са продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. В рамките на проверката клиентска компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС е приобщена като доказателство по образуваното наказателно производство.

Няколко седмици по-късно, на 18 октомври, служители на Териториалното звено „БОП” в Смолян, отново със съдействието на СИБС, извършиха проверка в офиса на асемблаторската фирма „И” ЕООД. При проверката също е иззета клиентска компютърна система, съдържаща нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС, както и още един компютър, собственост на дружеството, също съдържащ копия на софтуерни продукти на членки на СИБС, за които не са предоставени документи, доказващи легалното им придобиване и използване.

Още две проверки в местни асемблаторски фирми бяха извършени в началото на ноември със съдействието на СИБС. На 2 ноември служители на ОД на МВР – Шумен извършиха специализирана проверка в офиса на фирма „Ю” ООД в гр. Шумен, предлагаща за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. Освен проверените три служебни компютърни системи, служителите на ОД на МВР – Шумен иззеха и клиентски компютър, съдържащ нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС.

Седмица по-късно, на 9 ноември т. г., служители на Териториалното звено „БОП” в Русе, иззеха клиентска компютърна система от офиса на фирма „Е” ООД в града, върху която също са били инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на СИБС.

Засилените проверки през последните месеци са провокирани и от постоянно нарастващия брой оплаквания, подадени до СИБС и неговите членове, от потребители, жертви на разпространението на нелицензирани компютърни програми. Сдружението отчита непрекъснато засилваща се активност сред ползвателите на софтуерни продукти да сигнализират за случаи на софтуерно пиратство, в които те са станали жертва на недобросъвестни търговци у нас.

„Наблюдава се тенденция към засилваща се нетърпимост у потребителите срещу посегателствата върху техните права, както и все по-ясно осъзнаване на рисковете, произхождащи от използването на нелицензиран софтуер за сметка на множеството предимства на оригиналните продукти. Затова и софтуерните издатели, и потребителите застават зад необходимостта от предоставяне на нови технологични средства за сигурност и защита на предлаганите софтуерни продукти, които да предотвратят разпространението на пиратски копия и да предоставят по-голяма защита на информацията и личните данни на потребителите”, коментираха от СИБС.

Защитата на потребителите и повишаване информираността относно рисковете от използването на пиратски софтуер ще продължат да бъдат фокус в дългосрочните усилия на СИБС за ограничаване на софтуерното пиратство. Предпоставка за това обаче е ограничаването на недобросъвестните търговски практики в ИТ сектора и стимулирането на лоялната конкуренция чрез повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал, подчертаха от сдружението.

по темата: „Нивото на пиратството остава високо у нас”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Представям си следната ситуация: Клиент влиза в асемблаторска фирма и иска да закупи компютър за счетоводителката си. Сглобяват му една машина, с цена 500лв. Да ама ако искаш оригинален Windows, счетоводна програма, някакви други програмки, плюс услугата за инсталирането им, цената става 1000лв. Ако не ти се плащат, плати само 60-70 за инсталирането, ще ти сложим кракнати. Клиента е супер доволен, оставя 560лв. и заминава.
    Та въпросът ми е: до кога ще ни баламосват с поръчкови акции и несъществуващи оплаквания от измамени потребители?
    Както каза Явор Колев, потребителите не носят наказателна отговорност, тъй като не извършват нарушение ползвайки пиратски софтуер. Като не ти се дават пари, ползвай си пиратските неща, единствения риск е, да се падне точно твоята машина на ремонт, по време на поредната показна акция, и да ти я приберат като доказателство. Но пък и в такъв случай, асемблатора ще е по- навит да ти даде нова без пари, вместо и ти да го обвиниш, че ти е продал кракнати програми, а си си платил за лицензирани;)

Коментар