Португалия подари на МВР шенгенски софтуер

Португалия предостави безвъзмездно на страната ни софтуерната система SISone4all – Шенгенска информационна система един за всички, съобщи МВР. Вчера в Лисабон бе подписан меморандум, който на практика финализира дългогодишен проект по линия на ШИС, чиято цел бе  разработване на софтуер за осъществяване на връзка между българската Национална шенгенска информация система и Шенгенската информационна система на ЕС.

С помощта на софтуерната система SISone4al стана възможно присъединяването към Шенген на девет нови страни-членки на ЕС и на Швейцария, а впоследствие се създадоха предпоставки и за успешното присъединяване на България, Румъния и Лихтенщайн.

Благодарение на техническата и експертна помощ от Португалия, от 5 ноември т.г. българската Национална шенгенска информационна система вече е оперативно и технически свързана с ШИС на ЕС.

След последната оценка по ШИС/СИРЕНЕ, в периода 6-11 декември т.г., страната ни ще е приключила всички оценъчни етапи, като предпоставка за фактическото присъединяване на България към Шенген, заяви заместник-министър Павлин Димитров.

Коментар